Domov             Herbár             Čas zberu byliniek             Liečivé účinky byliniek             Zaujímavosti - články             Recepty            

Zelenina proti chorobám

Rakovina


Brokolica
Cesnak
Cibuľa
Cvikla
Kapusta
Mrkva
Paradajky
Reďkovka
Špenát
Zemiaky

Cukrovka |  Cholesterol |  Chudnutie |  Odolnosť organizmu |  Prečistenie organizmu |  Prechladnutie |  Rakovina |  Srdce a cievy |  Trávenie |  Ukludnenie |  Vitalita
    Cibuľa

    Účinky : allicín zmenšuje riziko artériosklerózy a trombózy a posilňuje imunytný systém. Étericke oleje brzdia zápalové procesy a uvoľňujú hlien. Iba červené a žlté odrody obsahuju zlúčeniny, ktoré zmenšujú riziko vzniku nádorových ochorení a majú protizápalové účinky. Švajčiarski výskumníci zistili, že je výbornou prevenciou proti osteoporóze. Obsahuje veľa zinku potrebného na stavbu kodstí, vitamíny B,C, A i E.

    Množstvo : čím viac tým lepšie. Odporúča sa jesť surová. Musí sa jesť len čerstvá, pretože po rozkrojení sa po 24 hodinách sa stáva toxickou. Výskumy odporúčajú zjesť denne 60 g.

    Prostriedok proti zachrípnutiu : cibuľu nasekáme a uvaríme s tromi polievkovými lyžicami medu na sirup. Úžívajte po lyžičkách.
    Na všetky respiračné infekcie : pripravte šťavu z nasekanej surovej cibule, pokvapkajte ju medom a nechajte stáť cez noc. Užívajte každé 2 hodiny 1 kávovú lyžičku.
    Opar pier : liečime tak, že na postihnuté miesto prikladame plátok surovej cibule.
    Nádcha : predchádzame tak, že do nosa vkladáme tampóny namočené v cibulovej šťave.
    Bolesti krku : zmierni zábal z jemne nasekanej cibuli.
    Hnisajúce rany : potrieme oväz kašičkou z cibule a priložíme na postihnuté miesto.

    Využitie v zdravej výžive