Liečivé účinky byliniek
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

HERBÁR

    Alchemilka obyčajná
    Archangelika lekárska
    Baza čierna
    Bazalka pravá
    Benedikt lekársky
    Borák lekársky
    Borievka obyčajná
    Breza bradavičnatá
    Čakanka obyčajná
    Čučoriedka obyčajná
    Ďatelina lúčna
    Divozel malokvetý/veľkokvetý
    Dub letný/zimný
    Fenikel obyčajný
    Hloh obyčajný
    Hluchavka biela
    Ibiš lekársky
    Ihlica tŕnistá
    Imelo biele
    Jahoda obyčajná
    Jastrabina lekárska
    Koriander siaty
    Kostihoj lekársky
    Levanduľa
    Ligurček lekársky
    Lipa malolistá
    Lopúch väčší/menší/plstnatý
    Lubovník bodkovaný
    Materina dúška
    Mäta pieporná
    Medovka lekárska
    Medvedí cesnak
    Myší chvost (rebríček)
    Nechtík lekársky
    Nevädza poľná
    Oman pravý
    Ostružina krovitá
    Pagaštan konský
    Palina pravá
    Pamajorán obyčajný
    Pastierska kapsička
    Pľúcnik lekársky
    Podbeľ liečivý
    Praslička roľná
    Prvosienka jarná
    Púpava lekárska
    Puškvorec obyčajný
    Rebarbora dlanitá
    Repík lekársky
    Ríbezľa čierna
    Rozmarín lekársky
    Rumanček pravý
    Ruža šípová
    Saturejka záhradná
    Skorocel kopijovitý
    Šalvia lekárska
    Trnka obyčajná
    Vachta trojlistá
    Valeriána lekárska
    Veronika lekárska
    Yzop lekársky
    Zemežlč menší
    Žihľava dvojdomá


Ostružina krovitá
(Rubus fruticosus)

 

Úžitok : Listy osožia pri poruchách tráviaceho traktu, plody pôsobia močopudne a priaznivo pôsobia na činnosť srdca, pri zápaloch ústnej dutiny a nosohltanu, pri hnačke.

Výskyt : Rastie v lesoch, medzi krovím, pri plotoch.

Kvitne : Od júna do júla.

Zber : Zbierame mladé svieže listy, keď rastlina kvitne, a zrelé čierne plody.

Požitie : 

Zápar : 2 vrchovaté čajové lyžičky sa zaparia 1/4 litrom vriacej vody, a 15 minút sa vylúhuje.




X

          
X

          
X

          
X

          
X

          

1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies