Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Jablko - vždy hodno hriechu


     Vďaka obsahu ovocných kyselín dostalo názov "prírodná zubná kefka". Obsahuje aj pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá chráni črevá, reguluje krvný cukor a pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu.

     Preto je pochopiteľné, že jablko sa neustále udržiava na prvom mieste ovocného rebríčka. Už starovekí námorníci sa pomocou jabĺk chránili proti skorbutu, obávanéj chorobe z nedostatku vitamínov počas dlhých plavieb. Okrem už spomenutých dobrých vlastností je jabĺčko aj dodávateľom dôležitých vitamínov a stopových prvkov.

     Vitamíny a ich význam

     Jablko obsahuje až trinásť rozličných vitamínov : A, B1, B2, B6, B12, C, E, K, kyselinu pantoténovú, niacín, biotín, kyselinu listovú a cholín. Prevažná časť týchto vitamínov sa nachádza v šupke alebo priamo pod ňou,preto by sme mali jablka komzumovať neošúpané. Ak si chcete dopriať extradávku jódu, nevyhadzujte ani jadierka - práve v nich je uložený aj tento stopový prvok.

  • Vitamín A posilňuje imunitný systém.
  • Vitamíny skupiny B pôsobia proti vypadávaniu vlasov, zaručujú peknú pokožku a pomáhajú pri ťažkostiach so spánkom a koncentráciou.
  • Vitamín C potrebujeme na tvorbu tkaniva, stavbu zubov a kostí. Nedostatok vitamínu C môže viesť k malátnosti a depresiám.
  • Kyselinu listovú potrebujeme na tvorbu červených krviniek.

     Nie je jablko ako jablko

     Obsah vitamínov jablka závisí od viacerých faktorov. Napríklad jabĺčka, ktoré dozreli na slnku, obsahuju viac vitamínu C, ako plody, ktoré dozrievali v tieni. V menších jablkách sa nachádza viac viatmínov, pretože podiel šupky k dužine je vyšší. Rozdiely vidieť aj pri dužine. Podľa odrody jablka je raz žltučká, inokedy biela, raz je chrumkavá a inokedy jemná a priam sa rozpadáva v ústach. Každý, kto nie je odborníkom na jablká, sa môže pri výbere riadiť základným pravidlom: čím je jablko zelenšie, tým trpkejšiu má chuť. Jedinou výnimkou z tohto pravidla sú jablká Golden delicious, ktoré sú lahodne sladké aj napriek zelenej šupke.
     Na varenie alebo dusenie sú najvhodnejšie zelené alebo žlté odrody s pevnou kyslastou dužinou. Dužina červených jabĺk sa pri varení sfarbuje doružova, žlté alebo zelené jablká majú dužinu zvyčajne bielu. Jablká - padavky sú vynikajúce na pečenie a varenie, pretože nezrelé plody obsahujú veľký podiel ovocných kyselín, vďaka ktorým je ich aróma po spracovaní intenzívnejšia.

Využitie v zdravej výžive

 

Zdroj : NOVÝ vikendový ČASopis

2015 www.byliny.sk