Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Magnézium

Magnézium, čiže horčík, je minerálna látka, ktorá je pre ľudský organizmus veľmi potrebná a dôležitá. Človek by mal denne prijať okolo 300 mg magnézia. Od tejto látky totiž závisí viac ako tristo chemických reakcií v organizme. Je nenahraditeľný pre niektoré bunky a iniciuje činnosť enzýmov. Potrebujú ho všetky svaly, ktoré parcujú v režime naťahovania a zmršťovania. Spoločne s vápnikom pôsobí pri regulácii srdcového tepu. Pomáha udržiavať v dobrom stave zuby a kosti. Magnézium pomáha organizmu zotaviť sa pri strese, únave a výčerpanosti, zlepšuje schopnosť sústrediť sa a prispieva k osvieženiu.

Potrebné možstvo by mal človek dostávať predovšetkým v potrave. Jeho najväčším zdrojom sú obilniny a obilné výrobky, strukoviny, kakao, zelenina a ovocie. Menší obsah majú ryby, mäso, mlieko a mliečne výrobky.


Obsah magnézia na 100 g
Otruby520 mg
Pšeničné klíčky300 mg
Ovsené vločky300 mg
Proso162 mg
Ryža, jačmeň90 - 110 mg
Pšenica32 - 47 mg
Jačmenné krúpy20 mg
Sójové bôby65 mg
Suchá fazuľa170 mg
Cícer160 mg
Suchý hrach, šošovica80 - 110 mg
Špenát59 mg
Kaleráb a kukurica47 mg
Banán42 mg
Černice30 mg

2015 www.byliny.sk