Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Oliva - dar bohov

     Olivový olej, považovaný obyvateľmi stredomoria za "zelené zlato", má všestranné použitie. V kulinárstve sa používa na zálievky do šalátov, na varenie, máča sa doň opečený chlieb. Olivový olej má však využitie aj v kozmetike pri výrobe mydla, telových olejov, vonných kúpeľov, upokojujúci a medicínsky prostriedok, ale aj ako olej do lámp na svietenie. Olivová vetvička sa postupne stala symbolom mieru, dlhovekosti, plodnosti, dospelosti a zrelosti.

     Starovekí Gréci zvykli užívať jednu, alebo dve lyžičky olivového oleja na lačno na zlepšenie trávenia. Niektorí lekári odporúčaju dodržiavať tento zvyk aj dnes. Za zmienku stojí, že olivový olej má priznivé účinky pri dietetickej liečbe cukrovky. Pomáha udržiavať spávny krvný tlak a zvyšuje hustotu kostí.

Jeho obľúbenosť potvrdzujä recepty ľudovej medicíny :

  • Na žiarivé vlasy - po umytí šampónom vtierajte do vlasov zmes panenského olivového oleja a vaječného žĺtka, šťavy z citrónu a trochy piva. Nechajte pôsobiť päť minút a umyte vodou.
     
  • Prevencia proti lupinám - do vlasov vtierajte zmes olivového oleja a kolínskej vody. Potom opláchnite.
     
  • Na suchú pleť - nameste na tvár maskú z avokáda a olivového oleja, nechajte pôsobiť desať minút a opláchnite.
     
  • Ochrana pred vráskami - pred spaním si pleť natrite zmesou olivového oleja a citrónovej šťavy.
     
  • Na zjemnenie kože - zmiešajte rovnaké diely soli a olivového oleja. Masírujte ním kožu na tele a potom opláchnite.
     
  • Na spevnenie nechtov - namáčajte nechty v kúpeli z horúceho olivového oleja päť minút.
     
  • Na uvoľnenie unavených svalov - masírujte boľavé miesta olivovým olejom s rozmarínom.
     
  • Na výčistenie pleti od akné - jemne trite pokožku zmesou 250 ml olivového oleja a desať kvapiek levanduľového oleja.
     
  • Zníženie účinkov alkoholu - pred použitím alkoholu si dajte niekoľko lyžíc olivového oleja.
     
  • Proti vysokému tlaku - varte 24 olivových listov vo vode 15 minút. Získanú tekutinu pite ráno a večer počas dvoch týždňov.

Možno v olivovom oleji vyprážať?
 
     Áno, ale robte to uvážene. Olivový olej sa totiž pri vyprážaní postupne znehodnocuje. Najviac sa to prejaví pri opakovanom použití oleja a keď je teplota praženia príliž vysoká. Napriek tomu je olivový olej vhodnejší na vyprážanie, ako ostatné rastlinné oleje, lebo má vysoký obsah kyseliny oleovej, ktorá jeho oxidácii zabraňuje, rovnako ako ďalšie prirodzené antioxidanty - fenoly a vitaním E.

Využitie v zdravej výžive

 

Zdroj : ČAS 19/2001 z 10.9.2001

2015 www.byliny.sk