Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Orechy


V orechoch, najmä vlašských a lieskových sa nachádza veľa výživných zložiek, ktoré pomáhajú predchádzať rozmanitým chorobám.

  • majú pozitívny vplyv n náš nervový systém - predchádzjú pocitu únavy, upokojujú a zlepšujú koncentráciu. Chránia pred stresom a chorobami srdca. To všetko vďaka magnéziu, selénu, medi, ako aj značnému obsahu vitamínov skupiny B.

  • znižujú hladinu cholesterolu. Taký účinok majú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v orechoch a kvôli ktorým majú aj vysoké kalorické hodnoty.

  • spomaľujú procesy stárnutia a s nimi spojené choroby. Orechy sú totiž jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E, ktorý ničí voľné radikály poškodzujúce zdravé bunky a vplýva aj na hladkosť a zvlhčovanie pokožky.

  • pomáhajú rekonvalescentom pri uzdravovaní. Sú totiž koncentrovaným zdrojom mnohých vitamínov a stopových prvkov.

  • orechy môžu bez obáv jedávať aj diabetici - iba mierne dvíhajú hladinu cukru v krvi. Pre vegetariánov predstavujú zdroj hodnotnej bielkoviny. Z rovnakého dôvodu sa odporúčajú aj športovcom.

Kedy sa orechy neodporúčajú

Ľudia s nadváhou a všetci, ktorí držia redukčnú diétu, môžu týždenne zjesť za hrsť orechov. Pozor by si mali dávať alergici, pretože orechy niekedy vyvolávajú prudké alergické reakcie. Neveľmi zdravé sú solené oriešky - dvíhajú tlak a hladinu chosleterolu v krvi. Orechy s cukrom alebo v čokoláde sú veľmi kalorické, okrem toho cukor môže sťažovať vstrebávanie niektorých minerálnych látok.

Ako ich skladovať a kupovať

  • orechy kupujte v škrupine - takto ich možno skladovať najdlhšie

  • skladujte ich na suchom mieste

  • pomleté orechy je vhodné čo najrýchlejšie spotrebovať, inak sa pokazia

  • plesnivé orechy môžu byť jedovaté

  • orechy ľahšie olúpete, ak ich predtým zmrazíte


Zdroj : NOVÝ víkendový ČASopis

2015 www.byliny.sk