Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Posol jari a zdravia


     Púpava lekárska je rastlina rozšírená po celej severnej zemeguli nielen v niekoľkých odrodách, ale aj vo veľkom množstve. Pre niekoho je to nepríjemná burina, pre iného užitočná liečivá rastlina.

     V niektorých krajinách patrí púpava k bežným druhom šalátovej zeleniny. U nás ju radíme medzi liečivé rastliny. Na jar zbierame korene a listy, ale len dovtedy, kým nemá rozkvitnuté kvety. Približne od apríla do konca augusta sa zbierajú listy, v jeseni sa vykopáva len koreň.
     Vybraté korene očistíme od zeminy, umyjeme ich a vodu necháme dobre odkvapkať. Hrubšie korene pozdĺžne prerežeme aby sa rýchlejšie usušili. Pracujeme s "citom", aby z koreňa nevyšlo veľa šťavy, pretože obsahuje cenné liečivé látky. Korene sušíme v tenkej vrstve umelým teplom. Rastlinka je vtedy usušená správne, keď korene korene pri lámaní praskajú. Usušené listy musia mať približne pôvodnú zelenú farbu, nesmú sčernieť. Ak zberáme a sušíme iba samé listy, treba dať pozor, aby sa nezaparili. Správne sušenie je veľmi dôležité, pretože pressušené listy sa drobia a nedosušené zase rady plesnivejú. Okrem toho len správne usušená liečivka zaručuje žiadaný obsah účinných látok. Púpava je aj medonosná. Med z nej obsahuje peľ a vysokým obsahom bielkovín.

     Púpava skrýva v sebe širokú paletu účiných látok. Medzi ne patria najmä horčiny, sacharidy, z ktorých je zaujimavý predovšetkým inulín. Jeho obsah v koreni kolíše počas vegetačného obdobia od 15-24%. Niektorí autori tvrdia, že pri jedennom zbere ho korene obsahujú až 40%. Pre vysoký obsah inulínu je púpavový koreň považovaný za dôležitý podporný liek pri cukrovke. Okrem toho púpava obsahuje viaceré organické kyseliny, aminokyseliny, triesloviny, silicu, fytoncity, vitamíny zo skupiny B, vitamín C, D a provitamín A. Obsahuje aj menšie množstvo alkaloidov, čo môže vyvolať u detí, ktoré z dutého stvola vysávaju bielu šťavu, mierne príznaky otravy prejavujúce sa dávením, hnačkami a niekedy aj srdcovými poruchami. Púpava obsahuje aj veľa minerálnych látok, čo jej dáva punc mimoriadne užitočnej, lacnej a najmä zdravej šalátovej zeleniny. U nás ju však v prvom rade podkladáme za liečivku. Horčiny, ktoré obsahuje, podporujú vylučovanie tráviacich štiav, čím sa zlepšuje trávenie a chuť do jedla. Stimulujú tiež tvorbu žlče, uľahčujú jej prietok do dvanástorníka, uvoľňujú kŕče v žlčových cestách. Ako podporný liek sa pri zápaloch pečene, pri jej nedostatočnej činnosti, pri tvorbe žlčových kamienkov. Podporuje aj látkovú premenu, činnosť obličiek, čo sa prejavuje zvýšeným vylučovaním moču. Nemecký fytoterapeut MUDr. R.F. Weiss odporúča púpavovú kúru pre ľudí so sklonom k tvorbe močových kameňov, tiež proti reume.

Využitie v zdravej výžive

 

Zdroj : časopis DOROTKA

2015 www.byliny.sk