Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Ovocie a zelenina : šúpať?


     Šupka z ovocia, zeleniny a iných potravín je často nielen chutná, ale aj bohatá na zdravé látky. Nechať šupku na pôvodnom mieste nám preto nielen ušetrí čas, ale zároveň zlepší zásobenie nášho organizmu vitamínm, minerálmi a sekundárnymi rastlinnými látkami.

Jablká

     Výskumny Spolkového úradu výživy v nemeckom Karlsruhe jednoznačne dokázali, čo odborníci na zdravú výživu doteraz iba predpokladali: obsah vitamínov, najmä vitamínu C, ako aj minerálnych látok v šupke jabĺk a hrušiek je oveľa vyšší ako v dužine. Rovnako je to aj pri sekundárnych rastlinných látkach, ktoré v organizme zneškodňujú agresívne čiastočky kyslíka. Ošúpane jablko obsahuje už o 40% antioxidantov menej! Preto je jednoznačné, že perd nádorovými a srdcovo-cievnymi chorobami najúčinnejšie chránia neošúpané jablká.
Rada : Jablká dôkladne umývajte a jedzte aj so šupkou. Pri voskovaných jabĺčkach je vhodné okrem umytia ešte šupu vydrhnúť papierom.

Zemiaky

     Tie môžete pokojne "zobliecť". Nové štúdie ukázali, že zemiakové šupky obsahujú menej vitamínu C a bielkovín ako dužina. O čosi vyšší je iba obsah minerálnych látok. Šúpanie však v prípade zemiakov neznamená podstatné zníženie obsahu živín a vitamínov.
Rada : Jesť zemiaky so šupkou sa odporúča iba lenivým a všetkým ostatným, ktorí zemiaky v šupke považujú za pochuťku. Gurmáni radi vychutnávajú kompletné, najmä skoré zemiaky.

Mrkva

     Sekundárne rastlinné látky sa nachádzajú najmä v šupke. Mrkva obsahuje až 80% polyfenolov (antioxidačných látok, ku ktorým patria aj flavonoidy) a tenkej vonkajšej vrstve.
Rada : Zaobstarajte si tvrdú kefku, ktorou vydrhnete mrkvu pod tečúcou vodou. A pri nákupe navyberajte najväčšie exempláre s drevenou dužinou.

Uhorky

     Tmavozelená šupa zadržiava v uhorkách šťavu. Šalátové uhorky tvorí až z 97% voda okrem toho obsahujú draslík, vitamíny skupiny B a iné cenné látky, ktoré čistia moč, regulujú hladinu cukru v krvi a zbavujú organizmus nadbytočného množstva vody. Vitamíny a minarály sa nachádzajú tesne pod šupkou. Ale pozor - uhorky sa proti plasni vydatne postrekujú.
Rada : Uhorky zo skleníkovje vhodné čo najtenšie ošúpať. Uhorky z vlastnej záhrady a poľa môžeme po umytí pokojne zjesť aj so šupkou.

Paradajky

      Paradajky sa cítia najlepšie vo vlastnej koži. Odhliadnuc od toho, že v šupke vyzerajú aj chutnejšie, najviac sekundárnych rastlinných látok sa nachádza práve v šupke. Kilogram paradajkovej šupky obsahuje 40 až 50 mg flavonoidov, zatiaľ čo v dužine sa jeho hodnota pohybuje pod 0.1mg/kg.
Rada : Paradajky konzumujte zásadne so šupkou - dokonca aj na pizzi.

Pomaranče a citróny

     Nezobliekajte ich celkom. Šupky tohto južného ovocia sú nasýtené éterickými olejmi a sú vhodné najmä ako korenie alebo prísada do pečenia. Mali by ste si však byť istý, že ide o chemicky neošetrené exempláre, v opačnom prípade ich pre istotu ošúpte. Ovocie však nezbavujte bieleho, hubovitého tkaniva, ktoré sa nachádza tesne pod šupkou - práve v ňom sa nachádza najväčší podiel cenných flavonoidov, ktoré chránia naše bunky pred voľnými radikálmi, brzdia procesy starnutia a znižujú riziko vzniku nádorových chrôb.
Rada : Chemicky neošetrená šupka v malých množstvách je zdraviu prospešná. Ošetrené ovocie šúpte, ale nezbavte ich bielej vrstvičky.


Zdroj : Nový Čas 14.6.2002

2015 www.byliny.sk