Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Zdravie s paprikou


Paprika pochádza z veľmi teplých oblastí Strednej a Južnej Ameriky. V Europe sa pestuje už od 16. storočia. Väčšinou sa používala ako ostré korenie. Len okolo 19. storočia ju na Balkáne začali používať ako bežnú zeleninu. Odtiaľ pochádzajú recepty na jej úpravu. Až v 20. storočí boli vyšlachtené masité odrody.

Obsahuje :
    Papriky majú zo všetkej zeleniny najviac vitamínu C. Ten kupodivu sa nestráca ani behom tepelnej úpravy. Neprehliadnuteľné je aj množstvo vitamínov B1 a B2 a karotenu. Najúčinejšou látkou je kapsicin, priaznivo ovplyvňuje dĺžku ľudského života, povzbudzuje krvný obeh, nervovú sústavu a upravuje žalúdočné šťavy. Červené a žlté mäsité odrody sú vhodné pre posilnenie zraku, schopnosť sústrediť sa a sú prevenciou proti migréne.

Nákup :
    Dužina a šupka plodov musí byť pevná a nezvraštená. Stopka by nemala byť zaschnutá alebo dokonca plesnivá.

Uschovanie :
    V zeleninovej schránke chaldničky vydrží krehká a svieža 5 dní.

Použitie :
    Sladké papriky majú príjemnú korenistú chuť. Môžu sa jesť surové, v šalátoch alebo ako obloha. Tepelne sa upravujú do mäsových alebo zeleninových zmesí. Plníme ich plnkami a zapekame alebo varíme. Pálive papriky pridávame do ostrých jedál. Na prúžky nakrájanú papriku môžeme naložiť do oleja.

Využitie v zdravej výžive


Zdroj : Časopis KATKA

2015 www.byliny.sk