Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Liečivé účinky jadrového ovocia


     Na jeseň až do príchodu prvých mrazov posstupne dozrievajú jablká, hrušky a duly. Z hľadiska nutričnej hodnoty, liečivých účinkov a dlhodobého skladovania sú to vzácne druhy ovocia.

     Jablká obsahujú celý rad vitamínov, minerálnych látok, flavonoidov a stopových prvkov, ktoré posilňujú organizmus a povzbudzujú nervovú sústavu. Majú protizápalové, mikrobiálne a krvotvorne účinky. V ľudovom liečiteľstve a natúralnej medicíne sa používajú pri poruchách trávenia, hypertónii, skleróze, reumatizme, dne, chudokrvnosti, pri nachaldnutí, chrípke, bronchitíde, žalúdočných problémoch, bolestiach hlavy, nespavosti a pri ďalších poruchách organizmu.
     Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie jablčnej šťavy. Jemne nastrúhané jablko i so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky. Diéta z nastrúhaných jabĺka sa odporúča aj pri hnačkových ochoreniach a čaj z jablčných šupiek reguluje stolicu. Jablká sú vhodným doplnkom pri príprave jedál. Výborným dezertom sú pečené jablká a osviežujúcou pochúťkou sú tiež sušené jablká. Denne by sme mali konzumovať minimálne jedno jablko.

     Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácii s ovsenými vločkami. Ich plody alebo šťava sa používajuú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku. Varené a pečené sa používajú proti kašlu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek zas proti hnačkám. Niektore odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka môžu pri konzumácii v surovom stave spôsobiť ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky ušľachtile.

     Duly majú vysoký obsah pektínu, preto sa používajú najmä na kompóty a rôsoly v kombinácii s íným ovocím. Nepoužívajú sa za surova. V ľudovom liečiteľstve sa uplatňujú hlavne pri hnačkách a proti črevným parazitom.


Zdroj : SME Víkend

2015 www.byliny.sk