Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Ostrá paprika zabíja mikróby


     Ostrá paprika je veľmi užitočná pre naše zdravie. Aj preto je málo záhradkárov, ktorí by si nedopestovali feferónky alebo čili papričky. Pestujú sa však aj na balkónoch alebo na okne v črepníkoch. Vedci zistili, že paprika zabíja okolo 75 percent všetkých mikróbov.

     Je to tým, že paprika obsahuje kapsaicín - prírodné antibiotikum. Potláča rozmnožovanie baktérií, zabraňuje tvorbe trombov, rozširuje cievy, znižuje bolesť pri zápaloch a stimuluje v organizme produkciu hormónov šťastia - endorfínov.

     Antioxidanty nachádzajúce sa v paprike zabraňujú vzniku rakovinových buniek a znižujú hladinu cholesterolu v krvi. Paprika pomáha tiež schudnúť. Kanadskí vedci zistili, že posilňuje pocit sýtosti. Dobrovoľníci, ktorí si štedro posýpali stravu ostrou paprikou, nepotrebovali dlhšie jesť a spaľovali dvakrát viac energie. Špecialisti to vysvetľujú tým, že červená paprika zrýchľuje látkovú premenu o 27 percent.

     V plodoch papriky je veľa karoténu a vitamínu C, kália, vápnika, fosforu, zinku a mangánu. Pri prechladnutí si môžete pripraviť nápoj z čili papriky. Vezmite kúsok papričky veľký ako necht a zavarte ho v pohári mlieka. Potom vyberte papričku a mlieko vypite. Má sa to robiť večer. Pri nádche je dobré pred spánkom nasypať do ponožiek trochu červenej papriky, čo výborne zohreje nohy. Tak sa liečili ešte americkí kovboji. Ak vás začína zmáhať angína, rozmiešajte v pohári teplej vody pol čajovej lyžičky čerstvo zomletého čierneho korenia a vypláchnite si tým hrdlo.

     Ak ste si papriku nedopestovali, kúpte si na trhu vysušené strúčiky feferóniek alebo čili papriky a zaveste si ich v kuchyni. Je to nielen pekné, ale najmä užitočné pre zdravie. Pridávajte ich do jedál.

Využitie v zdravej výžive

Zdroj : SME 13.decembra 2003

2015 www.byliny.sk