Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Zažente jarnú únavu vitamínmi

     Na to, aby ste mali potrebnú energiu, musíte dodržovať správnu životosprávu. Dbajte na to, aby ste mali dostatok spánku a tekutín. Pomôže vám dostatok vitamínov z ovocia a zeleniny. Je však dôležité zvoliť si správne ovocie či zeleninu.

     Najlepšie urobíte, ak doprajete dostatok vitamínu C. Ten sa nachádza hlavne v kivi, citróne a v paprike. Ponuka ovocia je bohatá, ak sa neviete rozhodnúť, či dáte prednosť červeným alebo zeleným plodom, je to jedno. Musia byť však čerstvé.

Červené alebo zelené jablká?
     Obidvoje sú bohaté na vitamín B, ktorý chráni nervy. Najdete v ních dostatok vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Jablko obsahuje až 2 drtuhov minerálov, napríklad draslík či kalcium. Pektín, ktorý jablko obsahuje, znižuje hladinu chorestelolu v krvi. I napriek tomu, že má jablko sladkú chuť, nezvyšuje hladinu krvného cukru. Jablká jedzte so šupkou, práve pod ňou sa nachádza najviac pektínu.

Červené alebo zelené hrozno?
     Dokonale šťavnaté hrozno je dobrým zdrojom draslíka, bez ohľadu na to, akej je farby. Táto sladká a zdravá pochúťka je ľahko stráviteľná. Hrozno neobsahuje veľa vitamínov. Avšak červená a modrá odroda obsahuje anti oxidanty, ktoré neutralizujú voľné radikáli v tele a chránia nás tak pred rakovinou a srdcovými chorobami.

Červená alebo zelená paprika?
     Tu je rozdiel. Zatiaľ čo 100 gramov zelenej papriky obsahuje 100 mg vitanímu C, 100 gramov červenej papriky ho obsahuje až 200 mg. Okrem toho je červená paprika zdrojom protirakovinového betakaroténu, vitamínu B6 a E. Obsahuje tiež antioxidačné látky, ktoré posilňujú imunitný systém a tým predlžujú váž život.

Rajčina alebo avokádo?
     vzhľadom na to, že rajčina je 94% z vody, obsahuje málo kalórií. Avšak je bohatá na kalcium, vitamín B1, B2, B6, C a E. Avokádo je zase bohaté na vitamín A, ktorý propspieva vašej pleti, nechtom a vlasom. Okrem toho obsahuje dostatok železa a magnézium. V porovnaní s rajčinou má však avokádo viac kalórií. Je teda na vás, čomu dáte prednosť. nech si však doprajete ktorékoľvek z nich, vášmu telu len prospejete.


Zdroj : Nový Čas - 19.3.2004

2015 www.byliny.sk