Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom.

     Hneď ako vonku začína byť chladnejšie, začína sa sezóna citrusového ovocia. Pomaranče, citróny, mandarínky a grapefruity možno relatívne dobre skladovať a je už dávno známe, že vďaka vysokému obsahu vitamínu C sú účinnou prevenciou proti prechladnutiu. Tým sa ale zdravotný potenciál tohto chutného ovocia vôbec nekončí. Vedci v súčasnosti dôkladne skúmajú aj takzvané fytochemikálie, ktoré tvoria súčasť ovocia, ale nepatria k skupine živín. Len v pomarančoch sa nachádza okolo stosedemdesiat takýchto rastlinných chemikálií, ktoré sa s veľkou pravdepodobnosťou po-dieľajú na celom rade pozitívnych dôsledkov na ľudský organizmus

  • Porážka: Denná extradávka citrusového ovocia a štiav znižuje podľa amerického odborného magazínu JAMA riziko mozgovej porážky o dvadsať percent.
     
  • Cholesterol: Izraelskí vedci zistili, že konzumácia pomarančovej šťavy súvisí so znižovaním škodlivého cholesterolu LDL. Jestvujú aj výskumy, podľa ktorých sa hladina "dobrého" cholesterolu HDL vďaka pomarančovej šťavy zvyšuje.
     
  • Rakovina: Pokusné zvieratá, ktoré boli v rámci štúdií kŕmené pomarančovou šťavou, zriedkavejšie ochoreli na rakovinu hrubého čreva.

     Aj keď z podobných čiastkových výskumov zatiaľ nemožno vyvodzovať jednoznačné závery, všetko poukazuje na to, že citrusové ovocie je omnoho zdravšie, ako sme predpokladali doteraz. Medzinárodné spoločnosti na výskum zdravej výživy preto odporúčajú jednu až štyri porcie ovocia denne. Konzumácia pomarančov, mandarínok a iných druhov citrusového ovocia má ešte jeden príjemný vedľajší účinok: toto ovocie má veľmi nízky energetický obsah, a preto nám pomáha ostať štíhlymi.

 

Zdroj : Nový Čas 19.10.2001

2015 www.byliny.sk