Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Deň s vlákninou

     Ťažkosti s trávením má dnes takmer každý druhý, strach pred rakovinou hrubého čreva máta ľudí, ale málokto si uvedomuje, že príčina je zakliata hoci aj v bielom chlebe. Symbol blahobytu, upečený z čistej múky bez prímesi pliev zo zrna, sme zbavili látky nevyhnutnej na dobré fungovanie čriev - vlákniny. Nazvali sme ju balastnou, teda zbytočnou látkou, a tak sme sa k nej aj správali. Vláknina síce neobsahuje bielkoviny, tuky, vitamíny či minerály, ale vytvára objem, ktorý pomáha správnemu tráveniu, chráni pred rakovinou, srdcovými ochoreniami a cukrovkou. Nájdeme ju v čiernom chlebe, ovsených vločkách, ovocí a zelenine. Nové výskumy teda dokazujú, že ovsený posúch, zemiaky, fazuľa, hrach a cícer označované kedysi ako potrava chudobných, majú pre naše zdravie cenu zlata. Aby boli chlieb a koláče a ďalšie výrobky z múky dosť biele, stále odstraňujeme balastné látky z obilnín zložitými postupmi. Aj minerály a vitamíny, ktoré sa pri toľkom očisťovaní z potravy strácajú, sme začali pridávať do finálnych výrobkov. Tak vznikli umelo obohatené múčne výrobky či cestoviny. Nestráviteľná vláknina sa odrazu stala stredobodom záujmu. Na základe ďalších skúseností, ale aj rozmanitých pokusov sa význam nestráviteľných zložiek potravy dostal opäť do popredia. Podľa vzhľadu pod mikroskopom ho pomenovali vláknina.

     Šupky namiesto preháňadla

     Vlákniny sú prirodzené zložky rastlinnej potravy, ktoré sa po prechode celým tráviacim traktom takmer vôbec nezmenia. Rozlišujeme vlákninu rozpustnú vo vode a nerozpustnú. Pocit sýtosti, teda objem, vytvára nerozpustná vláknina. Nájdeme ju v šupách zemiakov, jabĺk, hrušiek, hrozna, pliev a otrúb. Tvorí ju lignín, hemicelulóza a celulóza. Urýchľuje prechod potravy črevom, viaže na seba vodu, a tak zväčšuje objem stolice. Zmäkčuje ju a tým uľahčuje vyprázdňovanie. Tieto účinky vlákniny sú pre ľudské zdravie mimoriadne významné. Poruchami vyprázdňovania čiže zápchou trpia totiž milióny ľudí civilizovaného sveta. Postihnutí často siahajú po preháňadlách, ktoré sú návykové a často majú nežiaduce vedľajšie účinky.

     Zdrojom rozpustnej vlákniny je ovocie, nájdeme ju v citrusových plodoch, v banánoch, jablkách a v ríbezliach. V podobe gumy sa vyskytuje v bôbe a vo fazuli, ako aj v dvoch u nás pestovaných obilninách - v ovse a v jačmeni, nie však v raži a v pšenici. Posypať bochník chleba niekoľkými ovsenými vločkami rozhodne nestačí. Ďalšou formou rozpustnej vlákniny sú slizy, ktoré sa nachádzajú v semenách ľanu, v indickom psylliu, v morských riasach, chaluhách a v hubách vrátane známej hlivy ustricovitej. Všetky formy vo vode rozpustnej vlákniny vynikajú schopnosťou efektívne znižovať hladinu cholesterolu. Zabraňujú totiž jeho spätnému vstrebávaniu v čreve, zvyšujú tvorbu priaznivého cholesterolu pri súčasnom znižovaní "zlého" cholesterolu. Ďalší výz- namný účinok rozpustnej vlákniny je spomaľovanie vstrebávania glukózy z čreva do krvi. Takto môžeme ovplyvniť jej hladinu po jedle, čo patrí k najväčším problémom liečby cukrovky.

 

Zdroj : Zdravie 11/2001

2015 www.byliny.sk