Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Hrozno - bobule zdravia


     Všetky sorty hrozna patria k najzdravším druhom ovocia. Hrozno obsahuje napríklad kyselinu listovú, farbivá a minerálne látky a stopové prvky. Z minerálnych látok má najvyššie zastúpenie draslík, ktorý pomáha organizmu nielen pri odstraňovaní odpadových látok, riadení srdcového rytmu, ale pomáha nám aj jasne myslieť. Vlákniny, ktoré sú v šupkách hrozna, podporujú činnosť čriev. Keďže má hrozno močopudný účinok, pomáha z tela vyplavovať škodlivé látky. Zároveň obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B. Výhodou najmä pre jesenné dni, keď mnohí z nás pociťujú nostalgiu za letom a ťažko sa vyrovnávajú so zmenami počasia, je, že hrozno zmierňuje únavu a depresiu. Pre svoju výživovú hodnotu je doslova energetickou bombou.

     Červené alebo biele

     To, ako pôsobí hrozno na organizmus, závisí aj od jeho farby. Jasnočervené je vhodné pri pľúcnych chorobách a astme. Modré až červené čistí organizmus od solí a kyselín, pomáha pri kožných problémoch a pri chudokrvnosti, ale aj pri kataroch dýchacích ciest. Biele hrozno sa odporúča okrem pľúcnych ochorení aj pri problémoch s pečeňou, pri začínajúcej impotencii a kŕčových žilách. Plody i šťava v malom množstve liečia žalúdkové, črevné akútne i chronické katary. Nezávisle od farby znižuje konzumácia hrozna hladinu zlého LDL cholesterolu, zatiaľ čo hladina dobrého HDL cholesterolu v organizme stúpa. Asi najznámejším produktom vinnej révy je víno, ktoré sa získava kvasením hroznovej šťavy. Práve tá je pre nízky obsah dusíkatých látok a tukov vhodná pri chorobách s vysokými horúčkami, lebo poskytuje telu energiu a tým aj osvieženie. Má príjemnú arómu a sladkú chuť a napomáha vylučovanie tráviacich štiav. Nemala by sa prisladzovať, lebo sa tým ničí ovocný - hroznový cukor.

     Nestratí sa ani v kuchyni

     Hrozienka - sušené bobule hrozna, obsahujú veľké množstvo cukru, a tak slúžia na dochutenie obilnej potravy, pridávajú sa do sladkých múčnikov, ale aj do pikantných zeleninových šalátov či orientálnych jedál. V niektorých oblastiach sa hrozienka používajú pri výrobe dezertných vín alebo na zlepšenie kvality domácich vín. V kuchyni sa nestratí ani vinný ocot. Jeho charakteristická hnedá farba, korenistá vôňa a sladkokyslá chuť pomôže dotvoriť nejeden recept. Hrozno môžeme v surovom stave použiť aj pri výrobe šalátov, na spestrenie studených mís či jednohubiek, najmä syrových. Kombinácia rokfortu a bobule hrozna je naozaj vynikajúca. Základným pravidlom, či už pri konzumácii hrozna alebo jeho spracovaní, je mať kvalitný zdroj. Treba kupovať strapce čerstvé a neprezreté, v strednej veľkosti, s pevnou šupkou a so šťavnatou a mäsitou dužinou. Z kvalitného základu je potom aj kvalitný produkt.

Využitie v zdravej výžive

 

Zdroj : Zdravie

2015 www.byliny.sk