Liečivé účinky zeleniny
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Liečívé účinky zeleniny

    Brokolica
    Čakanka
    Cesnak
    Cibuľa
    Cvikla
    Fenikel
    Kapusta
    Kukurica
    Mrkva
    Paprika
    Petržlen
    Pór
    Paradajky
    Reďkovka
    Šalát
    Špargľa
    Špenát
    Zázvor
    Zeler
    Zemiak
    Žerucha


Paradajky

 
Účinky : Povzbudzujú apetít a zažívanie a brzdia rast choroboplodných baktérií v črevnom trakte. Kálium znižuje krvný tlak. Okrem srdcovo-cievnych chorôb pomáha pri liečení rôznych porúch trávenia. Slúži ako odvodňovací prostriedok. Paradajky obsahujú antioxidanty, množstvo vitamínu E, vitamín C a betakarotén.

Množstvo : Jedzte ľubovolne. Aj paradajkový pretlak je bohatý na karotény a vitamín E. Jeden pohár pretlaku chráni pred rozličnými ochoreniami, najmä pred prechladnutím. Preventívne pijete 1 pohár paradajkovej šťavy 3x denne po dobu 3-4 týždňov.

Upozornenie : Nekonzumujte zelené paradajky (obsahujú jedovatý solanín).