Magnézium, čiže horčík, je minerálna látka, ktorá je pre ľudský organizmus veľmi potrebná a dôležitá.
Človek by mal denne prijať okolo 300 mg magnézia. Od tejto látky totiž závisí viac ako tristo chemických reakcií v
organizme. Je nenahraditeľný pre niektoré bunky a iniciuje činnosť enzýmov. Potrebujú ho všetky svaly,
ktoré parcujú v režime naťahovania a zmršťovania. Spoločne s vápnikom pôsobí pri regulácii srdcového tepu. Pomáha
udržiavať v dobrom stave zuby a kosti. Magnézium pomáha organizmu zotaviť sa pri strese, únave a výčerpanosti, zlepšuje
schopnosť sústrediť sa a prispieva k osvieženiu.
Potrebné možstvo by mal človek dostávať predovšetkým v potrave. Jeho najväčším zdrojom sú obilniny a obilné výrobky,
strukoviny, kakao, zelenina a ovocie. Menší obsah majú ryby, mäso, mlieko a mliečne výrobky.
| Obsah magnézia na 100 g |
| Otruby | 520 mg |
| Pšeničné klíčky | 300 mg |
| Ovsené vločky | 300 mg |
| Proso | 162 mg |
| Ryža, jačmeň | 90 - 110 mg |
| Pšenica | 32 - 47 mg |
| Jačmenné krúpy | 20 mg |
| Sójové bôby | 65 mg |
| Suchá fazuľa | 170 mg |
| Cícer | 160 mg |
| Suchý hrach, šošovica | 80 - 110 mg |
| Špenát | 59 mg |
| Kaleráb a kukurica | 47 mg |
| Banán | 42 mg |
| Černice | 30 mg |