Na jeseň až do príchodu prvých mrazov posstupne dozrievajú jablká, hrušky a duly.
Z hľadiska nutričnej hodnoty, liečivých účinkov a dlhodobého skladovania sú to vzácne druhy ovocia.
Jablká obsahujú celý rad vitamínov, minerálnych látok, flavonoidov a
stopových prvkov, ktoré posilňujú organizmus a povzbudzujú nervovú sústavu. Majú protizápalové, mikrobiálne a
krvotvorne účinky. V ľudovom liečiteľstve a natúralnej medicíne sa používajú pri poruchách trávenia,
hypertónii, skleróze, reumatizme, dne, chudokrvnosti, pri nachaldnutí, chrípke, bronchitíde, žalúdočných
problémoch, bolestiach hlavy, nespavosti a pri ďalších poruchách organizmu.
Pri chrípke a kašli sa osvedčilo pitie jablčnej šťavy. Jemne nastrúhané jablko
i so šupkou konzumované večer viaže v črevách toxické látky. Diéta z nastrúhaných jabĺka sa odporúča aj
pri hnačkových ochoreniach a čaj z jablčných šupiek reguluje stolicu. Jablká sú vhodným doplnkom pri
príprave jedál. Výborným dezertom sú pečené jablká a osviežujúcou pochúťkou sú tiež sušené jablká.
Denne by sme mali konzumovať minimálne jedno jablko.
Hrušky obsahujú okrem vitamínov najmä vápnik, fosfor a ľahkostráviteľné
cukry. Majú antibakteriálny, močopudný a posilňujúci účinok, najmä v kombinácii s ovsenými vločkami. Ich
plody alebo šťava sa používajuú v ľudovom liečiteľstve pri obezite, močových kameňoch, vysokom krvnom tlaku.
Varené a pečené sa používajú proti kašlu a záduchu, odvar zo sušených hrušiek zas proti hnačkám. Niektore
odrody obsahujú v dužine drobné zrniečka, ktoré ľuďom s citlivými črevami a poruchami žlčníka môžu pri
konzumácii v surovom stave spôsobiť ťažkosti. Plané hrušky majú liečivejšie vlastnosti ako hrušky
ušľachtile.
Duly majú vysoký obsah pektínu, preto sa používajú najmä na kompóty
a rôsoly v kombinácii s íným ovocím. Nepoužívajú sa za surova. V ľudovom liečiteľstve sa uplatňujú
hlavne pri hnačkách a proti črevným parazitom.