Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Zaujímavosti

    Ananás vás očistí
    Bylinky na hemoroidy
    Bylinky s čistiacou funkciou
    Citrusové ovocie je dobrým prírodným lekárom
    Čo robit keď je znížená obranyschopnosť
    Dajte si jablko
    Deň s vlákninou
    Domáca liečba prechladnutia
    Hrozno - bobule zdravia
    Jablko - vždy hodno hriechu
    Jesť nahnité ovocie a zeleninu je hazard so zdravím
    Korenie - zabiják baktérií
    Krása s bylinkami
    Liečivé účinky jadrového ovocia
    Magnézium
    Na žilky bylinky
    Niečo o vode
    Ochrana z rastlinnej ríše
    Oliva - dar bohov
    Orechy
    Ostrá paprika zabíja mikróby
    Ovocie a zelenina : šúpať?
    Ovocie a zelenina brzdí hlad
    Páchne, ale je zdravý
    Ponorte sa ...
    Posol jari a zdravia
    Proti rakovine
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu
    Rastliny pomáhajú nášmu zdraviu II
    Recepty starých mám na peknú pleť
    Stévia náhrada cukru
    Štíhla línia s ovocnými šťavami
    Vitamíny a minerály
    Vyberajme si zdravšie produkty
    Vychutnajte si čas paradajok
    Zažente jarnú únavu vitamínmi
    Zdravie s paprikou


Ananás vás očistí

     Príroda pre nás nechystá len dobroty, z ktorých rastie brucho, ale aj také skvosty, ktoré pomáhajú nášmu organizmu očistiť sa. Siahnite po ananáse a pripravte si niekoľko jedál, ktoré po sviatkoch prídu mimoriadne vhod.

     Táto tropická rastlina s mečovitými listami, ktoré tvoria prízemnú ružicu, vytvára zaujímavé dužinaté súplodie. Tvarom pripomína šišku, po španielsky piňa, z čoho je odvodený aj jeho názov: pineaple - šiškové jablko. Ananás je viacročná rastlina a plody vznikajú v troj- až štvorročných cykloch. Ananás sa už v predkolumbovskom období rozšíril z Brazílie po celej tropickej Amerike, a keď k americkým brehom priplávali Španieli, bol už bežnou súčasťou indiánskeho jedálnička.

     Zrelý ananás má svetložltú až zlatú farbu. Dobrý ananás nemá semená. Jeho chuť za surova je pre mnohých konzumentov trpká a zvieravá, ale veľmi dobre sa hodí na ďaľšiu úpravu. Ak chcete mať ananás v menej dráždivej forme, využite jeho zaváranu podobu. Ale čerstvé je čerstvé. Navyše, čerstvý ananás obsahuje enzým bromelín, ktorý je práve tým dôležitým očistným prvkom. Bromelín výrazne pomáha pri trávení bielkovín a chorobách tráviacej sústavy, ktoré vznikajú pri nesprávnom stravovaní. Ananás obsahuje aj glukózu, vitamín C, provitamín A, vitamíny B, kyselinu listovú a z minerálných látok draslík, horčík, vápnik, fosfor, zínok a železo. Lepší multivitamín s obsahom stopových prvkov temer neexistuje. Dužinaté zloženie čerstvého ananásu prečisťuje tráviaci trakt.
      Plod očistíme ostrým nožom, pričom listový vršok môžeme využiť ako základ izbovej rastliny. Z ananásu pozorne odstránime nielem tvrdú kôru, ale aj stred dužiny, ktorý môže byť drevnatý.

     Osviežujúce ananásové šaláty

     Tento variant je najzdravší. Ananás môže dominovať mnohým studeným šalátom. Skúste zmiešať na kúsky nakrájané jablká, banány, pomaranče a ananás. Nechajte schladiť. Pokojne môžete pridať akékoľvek čerstvé ovocie, ale ak chcete nechať vyniknuť ananás, dajte ho dvjnásobné množstvo. Výborná kombinácia je aj ananás so zeleninou a kuracím mäsom.

Využitie v zdravej výžive

 

Zdroj : Čas 1/02

2015 www.byliny.sk