Liečivé účinky zeleniny
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Články
    • Stiahnite si eBook
    • Články a zaujimavosti
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Liečívé účinky zeleniny

    Brokolica
    Čakanka
    Cesnak
    Cibuľa
    Cvikla
    Fenikel
    Kapusta
    Kukurica
    Mrkva
    Paprika
    Petržlen
    Pór
    Paradajky
    Reďkovka
    Šalát
    Špargľa
    Špenát
    Zázvor
    Zeler
    Zemiak
    Žerucha


Špenát

 
Účinky : Betakarotén a vitamín E zachytávajú voľné radikály. Kalium znižuje krvný tlak a magnézium pôsobí proti svalovým kŕčom. Môže ochrániť pred degeneráciou zraku. Je užitočným zdrojom železa. Okrem toho obsahuje vitamíny C, B1 a B2, jód, vápnik a kyselinu šťaveľovú, ktorá viaže vápnik, takže pri väčšej spotrebe si treba dávať pozor, aby sa organizmus neochudobnil o tento minerál.

Množstvo : 200 g pokrýva polovicu dennej potreby kália. Mrazený špenát uchováva viac živín ako zvädnutý čerstvý. Konzervovaný špenát si udržiava podstatné množstvo živín okrem kyseliny listovej. ?udia postihnutý dnou, alebo tí čo majú obličkové kamene, by sa mali špenátu vyhýbať pre jeho vysoký obsah oxalátov.

Požitie : 

    Ako správne variť špenát : dobre umyté, očistené lístky dáme do hrnca, ktorý sme uzavreli pokrievkou, a na miernom ohni minútu-dve "paríme". Netreba ho podlievať vodou, stačí mu vlhkosť, ktorá sa uvolní z lístkov. Uvarené listy pokrájame nahrubo.

Upozornenie : Špenát sa neodporúča pri zdravotných problémoch s obličkami, žalúdkom, pečeňou, reumou, zápalom kĺbov, ani pri vrede dvanástnika – vzhľadom na vysoký objem minerálnych látok sa neodporúča nadmerná konzumácia špenátu.