Čas zberu byliniek
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop
Zbierame v júli
    Alchemilka obyčajná
    Archangelika lekárska
    Bazalka pravá
    Benedikt lekársky
    Borák lekársky
    Čakanka obyčajná
    Čučoriedka obyčajná
    Ďatelina lúčna
    Divozel malokvetý/veľkokvetý
    Hluchavka biela
    Ibiš lekársky
    Ihlica tŕnistá
    Jahoda obyčajná
    Jastrabina lekárska
    Koriander siaty
    Kostihoj lekársky
    Levanduľa
    Ligurček lekársky
    Lipa malolistá
    Lopúch väčší/menší/plstnatý
    Lubovník bodkovaný
    Materina dúška
    Mäta pieporná
    Medovka lekárska
    Myší chvost (rebríček)
    Nechtík lekársky
    Nevädza poľná
    Oman pravý
    Ostružina krovitá
    Palina pravá
    Pamajorán obyčajný
    Pastierska kapsička
    Podbeľ liečivý
    Praslička roľná
    Púpava lekárska
    Rebarbora dlanitá
    Repík lekársky
    Ríbezľa čierna
    Rozmarín lekársky
    Rumanček pravý
    Saturejka záhradná
    Skorocel kopijovitý
    Šalvia lekárska
    Valeriána lekárska
    Veronika lekárska
    Yzop lekársky
    Zemežlč menší
    Žihľava dvojdomá
Palina pravá
(Artemisia absinthium )

 

Výskyt : Teplejšie oblasti na skalnatých stráňach.

Kvitne : Od júla do septembra.

Zber : Zbierame vrcholky vňate a mladé spodné lístky v čase pred kvitnutím, alebo na začiatku kvitnutia. Kvitnúce byliny zbierame od júla do septembra.

Úžitok : Je to horká rastlina, a to ju predurčuje predovšetkým na liečenie žalúdka a celého tráviaceho ústrojenstva. Odvar z paliny pomáha pri pokazenom a otrávenom žalúdku, proti zvracaniu, zápalu, nechutenstvu, pri poruchách tvorby žalúdočnej kyseliny, pri chorobách pečene a žlčníka. Odstraňuje kŕče tráviacej sústavy spôsobené nadmernou plynatosťou.

Požitie : 

Na povzbudenie chuti do jedla a pri zažívacích poruchách - 1 čajovú lyžičku drogy zaliať 1/4 litra vody a 10 minút nechať spariť, piť denne 3 šálky po je jedle.

Tinktúra z paliny. Príprava spočíva v tom, že 20 gramov vňate zalejete 100ml 70% alkoholu a necháte macerovať dva týždne. Následne sa užíva 20 až 40 kvapiek 3 až 5 krát denne. Na výrobu tinktúry sa môže použiť aj koreň.

Upozornenie : Rastlina je vnútorne vo väčších dávkach, ako aj pri dlhšom užívaní, jedovatá. Nebezpečná pre ťarchavé ženy.



X

          
X

          
X

          
X

          
X

          
X

          
X

          


1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies