Čas zberu byliniek
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop
Zbierame v septembri
    Alchemilka obyčajná
    Archangelika lekárska
    Baza čierna
    Benedikt lekársky
    Borák lekársky
    Borievka obyčajná
    Čakanka obyčajná
    Dub letný/zimný
    Fenikel obyčajný
    Hloh obyčajný
    Hluchavka biela
    Ibiš lekársky
    Kostihoj lekársky
    Ligurček lekársky
    Lopúch väčší/menší/plstnatý
    Mäta pieporná
    Medovka lekárska
    Myší chvost (rebríček)
    Nechtík lekársky
    Ostružina krovitá
    Pagaštan konský
    Palina pravá
    Pastierska kapsička
    Prvosienka jarná
    Púpava lekárska
    Puškvorec obyčajný
    Rebarbora dlanitá
    Repík lekársky
    Ruža šípová
    Šalvia lekárska
    Trnka obyčajná
    Valeriána lekárska
    Yzop lekársky
    Žihľava dvojdomá
Yzop lekársky
(Hyssopus offlcinalis)

 

Výskyt : Pestuje sa. Darí sa mu v ľahšej vápnitej pôde v slnečnej chránenej polohe. Rozmnožujeme ho semenami, ktoré vysievame priamo na pole, alebo predpestovaním.

Kvitne : Kvitne od júla do septembra.

Zber : Zbierame kvitnúcu, alebo odkvitajúcu vňať a to spravidla dva razy do roka. Zrezávame mäkké bylinné najviac 30 cm olistené časti. Pri druhom zbere sú to nové výhonky. Sušíme pri teplote do 35 °C, pomaly tak aby jej listy neopadali.

Úžitok : Odbúrava kŕče, znižuje zápal, má utišujúce účinky. Je obzvlášť vhodný na prípravu čajov pri chrípke, alebo proti kašľu a nachladnutí. Je vhodný aj do šalátov, či polievok. Yzop sa používa aj pri zápalov ústnej dutiny a hltana na kloktanie alebo výplachy. Na vonkajšie požitie: ako prísada do kúpeľa.

Požitie : 

čaj z yzopu: potrebujete 1 čL lístkov yzopu (sušené/čerstvé), 3 deci vody, hrnček, 0,5 čL medu. Yzop zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 7 – 11 minút. Po tomto čase čaj sceďte a do teplého čaju môžete pridať med. Medom zjemníte horkejšiu chuť. Takýto čaj pite počas choroby 2 – 3 krát za deň a ako prevenciu ochorenia 1 krát počas dňa a teplý.



X

          
X

          
X

          
X

          


1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies