Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Články

    Ako na prechladnutie
    Chmeľ
    Lopúch
    Prvosienka jarná
    Ďatelina lúčna
    Orgován
    Podbeľ liečivý
    Rebríček (myší chvost)
    Smrekové výhonky
    Púpava lekárska
    Bylinkové sirupy
    Bylinkové kúpele
    Žihľava dvojdomá
    Rakytník rešetliakový
    Hloh obyčajný
    Ruža šípová
    Kvet bazy čiernej
    Medvedí cesnak
    Vachta trojlistá
    Šípky v kozmetike
    Pagaštan konský
    Lipa malolistá
    Divozel malokvetý/veľkokvetý


Bylinkové sirupy

Bylinkové sirupy nepatria zrovna k najšetrnejšiemu spracovaniu byliniek. Na druhej strane sú vhodné nie len pri liečení chorôb, ale aj ako sladidlo do nápojov. Čo ocenia najmä vaše deti.

Ich domáca výroba je pomerne jednoduchá a hlavne poznáte presné zloženie. Bylinné sirupy sú prirodzenými liečivami, ktoré by sme nemali používať dlhodobo. Rovnaký druh byliniek by sme nemali konzumovať dlhšie ako 6 týždňov.

Základom každého sirupu je cukor. Nie najzdravšia potravina, tak preto odporúčame používať hlavne hnedý nerafinovaný cukor, keď sa dá lepšie je použiť med . Ďalej sa pridáva ako konzervačná prísada, buď citrón alebo kyselina citrónová. Takto vyrobené sirupy môžeme pre dlhšiu trvanlivosť krátko sterilizovať. Na ich skladovanie je najvhodnejšie suché temné miesto v chladnejšej miestnosti.

Levanduľový sirup – potrebujeme 3 hrste čerstvých levanduľových kvetov, 500 ml vody, 500g cukru, polievkovú lyžicu kyseliny citrónovej. Do prevarenej vody pridáme 3 hrste čerstvo natrhaných levanduľových kvetov. Necháme lúhovať aspoň 24 hodín. Pridáme cukor a kyselinu citrónovú a necháme zovrieť. Ešte horúce plníme do pohárov a dáme sterilizovať do deky.

Lipový sirup – je prevenciou na množstvo chorôb či je to chrípka alebo prechladnutie. Vie povzbudiť organizmus pri únave.

Na sirup potrebujeme: 4 hrste lipového kvetu, 3 citróny, 900 g trstinového cukru, 100 ml agávového sirupu, 1 l vody, 5 ks klinčekov, 1 celá škorica. Kvety lipy umyjeme, zalejeme vriacou vodou a odstavíme do druhého dňa. Scedíme cez plátno, pridáme šťavu z citrónov, med či sirup, klinčeky, škoricu a uvedieme do varu. Varíme približne 10 minút a potom sirup zlejeme do čistých fliaš.

Mätový sirup - je známa svojím povzbudzujúcim účinkom na trávenie, nechutenstvo a plynatosť. Pomáha tak pri žalúdočných, ako pri žlčníkových problémoch, teda keď "nám to netrávi". Má tiež priaznivý vplyv na imunitu a ako prevencia proti nachladnutiu. Mätový sirup možno používať nielen na sladenie bežných nápojov, ale je výborný aj do nealko a alkoholických koktailov.

Recept: 50 dkg čerstvej opranej vňate mäty, 0,5 litra vody, 1 väčší citrón bez jadierok na plátky (alebo lyžička kyseliny citrónovej), 0,5 kg cukru. Najskôr zmiešame vodu s cukrom, uvedieme do varu a až začne zmes hustnúť, pridáme na menšie kúsky narezanú mätovú vňať a citrón. Krátko povaríme, potom priklopíme a za občasného miešania necháme 2 - 3 hodiny odstáť. Potom precedíme cez plátno, opäť zahrejeme takmer k bodu varu a plníme do fliaš.

Medovkový sirup - Medovka upokojuje, preto sa sirup pije pred spaním. Sirup pomáha tiež pri tráviacich problémoch, nadúvaní a bolestivej menštruácii.

Potrebujeme 200 g medovkovej vňate, 4 litre vody, 10 g kyseliny citrónovej, cukrový sirup z 1 kg cukru a 1 l vody. Čerstvú vňať opláchneme v studenej vode a nasekáme na menšie kúsky, použijeme listy i stonky. Vo veľkej sklenenej fľaši zalejeme 4 l vriacej vody. Pridáme kyselinu citrónovú a necháme stáť do druhého dňa. Precedíme, pridáme sirup, ktorý sme pripravili povarením cukru vo vode, prelejeme do vyšších fliaš a uskladníme v chlade. Užívame 2 polievkové lyžice na dobrý spánok, alebo do čaju.

Skorocelový sirup - pomáha pri kašli a ochoreniach priedušiek, na prípravu sirupu môžete použiť akýkoľvek druh, najúčinnejší je však skorocel kopijovitý. Tento sirup sa nevarí a potrebuje čas, aby dozrel.

Do čistej sklenej fľaše ukladáte vrstvu umytých okvapkaných skorocelových listov, posypete cukrom, znovu navrstvíte listy a takto pokračujete, kým je nádoba plná a obsah dobre utlačený. Fľašu zatvorte, zabaľte do starej utierky a zakopte do zeme. Po mesiaci fľašu vyberte, obsah vylisujte a prevarte. Môže byť zakopaná aj dlhšie.

Sirup proti infarktu – nápoj vhodný ako prevencia pred infarktom.

Potrebujeme 500 g kryštálového cukru, 200g očistených strúčikov cesnaku, 50 g očisteného chrenu, 150 g olúpané cibule, 4 ks väčších citrónov, 1 l prevarenej vody. Strúčiky cesnaku prelisujeme alebo pomelieme spolu s cibuľou. Chren nastrúhame a pridáme k cibuli a cesnaku. K zmesi prilejeme šťavu vytlačenú zo 4 ks citrónov, prevarenú vodu a prisypeme cukor. Necháme 14 dní lúhovať na chladnom a tmavom mieste. Výluh precedíme a uchovávame v chladničke. Pohár tohto nápoja pijeme ráno a večer.

Sirup na odhlienenie pľúc - tento sirup pomôže eliminovať hlien usadený v pľúcach. Potrebujeme 1 polievková lyžica koreňa ibiša lekárskeho, 1 polievková lyžica ľanových semiačok, 1 polievková lyžica šalvie lekárskej, 1 nakrájaný citrón (aj so šupkou), 1 šálka čistého javorového sirupu 1 liter filtrovanej vody.

Do hrnca vlejte vodu, pridajte čistý javorový sirup a prehrejte spolu na miernom plameni. Pridajte ostatné prísady a stiahnite na nízku teplotu. Po 15-tich minútach odstavte a zmes preceďte. Vychladnutý sirup prelejte do vhodnej sklenenej nádoby a uchovávajte v chladničke. Užívajte 1 polievkovú lyžicu 3-krát denne, až kým nepocítite zlepšenie a kým sa kašeľ nevytratí.



1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies