Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Články

    Ako na prechladnutie
    Chmeľ
    Lopúch
    Prvosienka jarná
    Ďatelina lúčna
    Orgován
    Podbeľ liečivý
    Rebríček (myší chvost)
    Smrekové výhonky
    Púpava lekárska
    Bylinkové sirupy
    Bylinkové kúpele
    Žihľava dvojdomá
    Rakytník rešetliakový
    Hloh obyčajný
    Ruža šípová
    Kvet bazy čiernej
    Medvedí cesnak
    Vachta trojlistá
    Šípky v kozmetike
    Pagaštan konský
    Lipa malolistá
    Divozel malokvetý/veľkokvetý


Kvet bazy čiernej

Pekné jarné počasie priam láka na výlet do prírody. Treba vyraziť a spojiť príjemné s užitočným. Ja som spojil výlet na hrad Šašov zo zberom kvetu bazy čiernej. Okolo Hronu jej tam rastie neúrekom.

Baza čierna je dva až osem metrov vysoký ker. Kvitne od konca mája do júla. Kvety sú biele a vydieť ich už zďaleka. Je poto pudný a močopudný preto sa používa hlavne pri prechladnutiach a ochoreniach dýchacích ciest. Okrem toho si môžeme s kvetu pripraviť rôzne pochutiny a nápoje.

strong>Bazový nápoj

Tento nápoj ľudovo nazývaný aj bazovica si pripravíme z 6 - 8 väčších bazových kvetov. Vložíme ich do 4 litrovej zaváraninovej fľaše, Pridáme dva na plátky nakrájané citróny a zalejeme vodou v ktorej sme rozpustili 400 g cukru. Uzavrieme celofánom a necháme postáť 8 - 10 dní. Vychladený nápoj chutí vynikajúco a v teplých dňoch je mimoriadne osviežujúci.

Bazové víno

Pripravíme ho z 6 - 8 väčších bazových kvetov. Vložíme ich do 4 litrovej fľaše, pridáme jeden na plátky nakrájaný citrón a zalejeme vodou v ktorej sme rozpustili 1 kg cukru. Do zmesi pridáme vinné kvasinky. Fľašu uzavrieme kvasnou zátkou anechať kvasiť zhruba týždeň. Zmes precedíme a necháme dokvasiť. Potom víno stočíme do fliaš anecháme odpočívať ešte pár mesiacov. Za túto dobu víno vyzreje a získa svoju typickú chuť avôňu pripomínajúcu muškát.

Bazový sirup

V dva a pol litri vriacej vody rozpustíme dva a pol kilo cukru. Necháme vychladnúť a pridáme 70 g kyseliny citronovej a desať väčších kvetov bazy čiernej a necháme luhovať. Po dvoch dňoch precedíme a zlejeme do fliaš.

A na záver ešte potopudný prostriedok pri horúčkových ochoreniach - 2 čajové lyžičky kvetov zaliať 1/4 litra vriacej vody a 10 minút nechať spariť. Na potenie vypiť dve šálky.



1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies