Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Články

    Ako na prechladnutie
    Chmeľ
    Lopúch
    Prvosienka jarná
    Ďatelina lúčna
    Orgován
    Podbeľ liečivý
    Rebríček (myší chvost)
    Smrekové výhonky
    Púpava lekárska
    Bylinkové sirupy
    Bylinkové kúpele
    Žihľava dvojdomá
    Rakytník rešetliakový
    Hloh obyčajný
    Ruža šípová
    Kvet bazy čiernej
    Medvedí cesnak
    Vachta trojlistá
    Šípky v kozmetike
    Pagaštan konský
    Lipa malolistá
    Divozel malokvetý/veľkokvetý


Rakytník rešetliakový

Pichľavý ker, ktorý sa na jeseň vďaka svojim plodom zafarbí do oranžova. Rakytník je niekedy nazývaný aj citronovníkom severu. Už jeho jedna bobuľa vraj pokryje dennú dávku vitamínu C. Okrem neho obsahuje aj iné účinné látky.

Rakytník je rastlina, ktorú ľudstvo pozná a využíva viac ako 2.500 rokov, hlavne vďaka tomu, že sa vyskytuje takmer kdekoľvek na na svete. Už počas výprav Alexandra Veľkého sa jeho vojaci zvykli  ním posilňovať a dopĺňať sily po tom, čo videli kone jesť plody rakytníka. Rakytník je vhodný hlavne na dopĺňanie vitamínov, na celkové posilnenie organizmu a imunity. Tiež je vhodný proti infekciám a stresu a tiež priaznivo pôsobí na krvný obeh a na sliznicu dýchacieho a tráviaceho traktu.

Z rakytníka môže použiť takmer všetko. Okrem plodov majú liečivé účinky aj listy a kôra. Plody môžete konzumovať aj surové. V takomto stave sú najchutnejšie a najúčinnejšie. Okrem toho ich môžeme usušiť alebo z nich vyrobiť sirup, marmeládu či likér. Ja som klasicky vyrobil sirup. Ten je na užívanie najmenej problémový a pri dobrej technológii nezničíme účinné latky.

Rakytníkový sirup:

Potrebujeme: tri litre rakytníkových plodov, dva litre vody, 20 g kyseliny citrónovej, cukor

Postup: plody rakytníka rozmačkáme alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku. Zalejeme dvomi litrami vlažnej vody a pridáme kyselinu citrónovú. Necháme 24 hodín stáť. Potom precedíme a prepasírujeme cez sitko. Mierne zohrejeme, len tak aby sa mám rozpustil cukor. Na 1 liter šťavy dáme 900 g cukru. Do fliaš plníme ešte teplé.

Rakytníkový likér:

Potrebujeme: 1 kg rakytníkových plodov, 1 liter vodky, 1 kg cukru

Postup: rozmačkané bobule zmiešame s vodkou a necháme 8 dní stáť. Potom rozpustíme cukor v menšom množstve vriacej vody a necháme vychladnúť. Zmes vodky s rakytníkom precedíme a zmiešame s cukrovou vodou. Opäť precedíme a naplníme do fliaš. Necháme stáť asi tri mesiace.



1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies