Liečivá sila prírody
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop

Články

    Ako na prechladnutie
    Chmeľ
    Lopúch
    Prvosienka jarná
    Ďatelina lúčna
    Orgován
    Podbeľ liečivý
    Rebríček (myší chvost)
    Smrekové výhonky
    Púpava lekárska
    Bylinkové sirupy
    Bylinkové kúpele
    Žihľava dvojdomá
    Rakytník rešetliakový
    Hloh obyčajný
    Ruža šípová
    Kvet bazy čiernej
    Medvedí cesnak
    Vachta trojlistá
    Šípky v kozmetike
    Pagaštan konský
    Lipa malolistá
    Divozel malokvetý/veľkokvetý


Hloh obyčajný

Nenápadný ker, ktorý sa už po stáročia využíva v ľudovom liečiteľstve a ponúka pomoc hlavne pri srdcovocievnych chorobách. Je ho možné nájsť takmer všade na Slovensku. Na jar sú to kvety, ktoré môžeme zbierať a na jeseň zas červené plody.

Hloh je vhodný hlavne na choroby srdca. Pôsobí proti angíne pektoris a vo všeobecnosti zlepšuje krvný obeh. Najčastejšie sa používa na zmiernenie bolesti v hrudníku, pre zníženie krvného tlaku alebo zastaveniu srdečnej aritmii. Zbierame biele kvety alebo bielo kvitnúce bylinné konce konárov (bez drevnatých častí), čiže listy s kvetmi, prípadne len samé listy, ako aj zrelé červené plody, všetko len z divo rastúcich rastlín. Kvitne od mája do júna. Plody zbierame na jeseň, od polovice septembra do októbra.

Z hlohu sa dajú okrem obligátneho bylinkového odvaru pripraviť aj pochúťky do kuchyne. Ja som vyskúšal sirup, ktorý si pripravíme z kila čerstvých plodov. Pomačkáme ich, pridáme dva litre vody a kilo a pol cukru. Zmes zohrejme na 80 stupňov a udržujeme teplú kým plody nezmäknú. Potom ich prepasírujeme a ešte ich chvíľu necháme na variči. Pridáme jednu čajovú lyžičku kyseliny citrónovej. Plníme do fliaš ešte teplé.

Hlohový džem

Potrebujeme - kilo hlohových plodov, 650 g cukru, vodu.

Postup: rozmačkáme čisté plody, pridáme dostatočné množstvo vody a cukor. Varíme do mäkka. Potom precedím a opäť varíme až kým hmota nezačne hustnúť.

Hlohový kečup

Potrebujeme - kilo hlohových plodov, pol litra jablkového octu, 150g cukru, soľ, čajová lyžička čerstvo pomletého čierneho korenia.

Postup: hloh varíme v octe na slabom plameni asi pol hodiny. Potom zmes prepasírujeme a pridáme cukor, soľ a čierne korenie. Varíme ešte desať minút na panvici, kým zmes nezhustne.

Viac receptov nájdete aj na stránke www.byliny.sk.

A ešte jedno upozornenie hlavne pre ľudí so srdcovými chorobami a so stresujúcim životným štýlom. Títo by mali užívanie hlohu konzultovať zo svojím lekárom.



1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies