Čas zberu byliniek
  • Domov
  • Byliny
    • Herbár
    • Čas zberu
    • Podľa chorôb
    • Spracovanie byliniek
  • Zelenina
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Ovocie
    • Liečivé účinky
    • Podľa chorôb
  • Blog
    • Blog
    • Zaujímavosti
    • Stiahnite si eBook
    • Knihy o bylinkách
    • Použitá literatúra
  • Recepty
  • eShop
Zbierame v máji
    Alchemilka obyčajná
    Archangelika lekárska
    Baza čierna
    Benedikt lekársky
    Breza bradavičnatá
    Ďatelina lúčna
    Hloh obyčajný
    Hluchavka biela
    Jahoda obyčajná
    Kostihoj lekársky
    Ligurček lekársky
    Lopúch väčší/menší/plstnatý
    Materina dúška
    Myší chvost (rebríček)
    Oman pravý
    Pagaštan konský
    Palina pravá
    Pamajorán obyčajný
    Pastierska kapsička
    Pľúcnik lekársky
    Praslička roľná
    Prvosienka jarná
    Púpava lekárska
    Rebarbora dlanitá
    Repík lekársky
    Rumanček pravý
    Skorocel kopijovitý
    Šalvia lekárska
    Trnka obyčajná
    Vachta trojlistá
    Valeriána lekárska
    Žihľava dvojdomá
Materina dúška
(Thymus serpyllum )

 

Výskyt : Rastie na suchých a slnečných miestach, najmä na lúkach, stráňach a kopcoch.

Kvitne : Od apríla do septembra.

Zber : Zbierame kvitnúcu vňať, sušíme pri teplote 35 st. Suší sa v malých zväzkoch. Zbiera sa od mája do júna.

Úžitok : Posilňuje obranyschopnosť organizmu, pôsobí proti kašľu a zachrípnutí, tlmí nadúvanie a koliky svojou dezinfekčnou a utišujúcou schopnosťou, tiež pomáha pri liečbe hnačiek rozličného pôvodu, posilňuje nervy, zmierňuje migrény a šumenie v ušiach. Pomocou kúpeľom prekrvuje a dezinfikuje. Pomáha na zle hojace rany alebo slnečné spáleniny. Ako kloktadlo sa používa pri zápaloch v ústach.

Požitie : 

Zápar : 1 vrchovatá čajová lyžička sa zaparí 1/4 litrom vriacej vody, krátko sa vylúhuje.

Sirup : Kvety a stonky sa naložia do pohára, prevrstvia sa cukrom a silne natlačia. Necháme tri týždne stáť na slnečnom mieste. Po scedení treba cukrom presýtené stonky a kvety opláchnuť vodou a vodu pridať do sirupu. Sirup sa pomaly zahusťuje na sporáku. Nesmie vrieť. Sirup nemá byť prihustý.



X

          
X

          
X

          
X

          
X

          
X

          


1997 - 2025 www.byliny.sk, stránka nepoúžíva cookies